Visos kategorijos

Nuvertintos ir pervertintos SEO taktikos pritraukiant pirkėjų į e. parduotuvę

Underrated and overrated SEO strategies for attracting buyers to an e-shop.
Ieškote būdų iškelti savo e. parduotuvę į patį viršų Google paieškoje? Praktiniais patarimais apie atsiperkančias ir efektyvias SEO taktikas E-commerce Talks webinare pasidalino SEO ekspertas. Kviečiame įgyti naudingų žinių apie tai, ką vertina Google ir kaip tai galite pritaikyti savo verslui.

SEO pagrindai

Prieš aptariant konkrečius patarimus, labai svarbu pažymėti, kad SEO, priešingai nei mokama reklama, su kuria rezultatus galite matyti jau kitą dieną, yra ilgalaikė priemonė. Su SEO rezultatų gali nesimatyti net ir kitą mėnesį, o visai dažnas atvejis, kad juos išvysite ir po kelių mėnesių. Bet laikantis ilgalaikės strategijos, galite tikėtis nuoseklių ir reikšmingų rezultatų.

Kas yra SEO?

Tai procesas, kurio tikslas iškeliant jūsų svetainę Google ar kitose paieškos sistemose padidinti vartotojų srautą bei atvesti pirkėjų.

Kaip SEO veikia?

Paieškos sistema įvertina jūsų svetainę bei prekės ženklą, palygina su kitais aktualiais šaltiniais ir reitinguoja visus pagal vertę paieškos vartotojams. Tai – ne magija, kai atlikus tam tikrus veiksmus iškart pasijaus nauda. Žiūrėti į SEO reikėtų kaip į procesą, suteikiantį naudą jūsų auditorijai.

Paieškos sistemos

Lyginant su kitomis paieškos sistemomis, Google dominuoja su 93 % rinkos dalies. Tad kyla natūralus klausimas: ar verta dirbti su kitomis paieškos sistemomis?

Naudingiausia būtų koncentruotis į Google ne tik dėl reikšmingo rinkos procento dalies, bet ir dėl to, kad kitos sistemos bando pasivyti Google. Kadangi šios paieškos platformos algoritmai labiausiai ištobulėjo, kitų platformų taisyklės ir veiksniai bus panašūs į Google.

Nors prieš 10 metų buvo gana lengva manipuliuoti jo algoritmais ir išsikelti svetainę atlikus techninius veiksmus, jau 2011 metais Google išmoko atpažinti šias manipuliacijas ir, kaip matote vizuale apačioje, kiekvienais metais vis labiau tobulėja.

#

Kokie SEO veiksmai yra pervertinti, o kurie – išties naudingi?

Pradėkime nuo to, ko nereikėtų daryti, norint pasiekti kuo geresnių SEO rezultatų jūsų e. parduotuvei.

VENGTI – daryti SEO, kai e. parduotuvė tam nepasiruošusi

Štai keli ženklai, kurie nurodo, kad jūsų e. parduotuvė dar nepasiruošusi SEO veiksmams:

  1. Pardavinėjate tik vieną ar kelis produktus, o jūsų konkurentai turi keliasdešimt ar kelis šimtus.
  2. Savo e. parduotuvėje turite vos kelias prekių ar paslaugų kategorijas, tuo tarpu jūsų konkurentai turi daug.
  3. Jūsų prekės – labai kitoniškos. Jei jūs taikotės į raktažodžius apie populiaraus tipo prekes, bet siūlote labai kitoniškas ir nišines prekes, vertėtų rinktis kitus raktažodžius. Pavyzdys: prekiaujate ekologiškomis gertuvėmis, bet siekiate užsireitinguoti su raktažodžiu „gertuvės“. Pasidarius rinkos analizę, reikėtų įvertinti, ar vartotojai, Google ieškantys prekių pagal raktažodį „gertuvės“, nori ekologiškų gertuvių, ar jie taikosi į didesnį pasirinkimą. Jeigu jūsų konkurentai neturi to, ką siūlote jūs, greičiausiai dar nesate pasiruošę SEO veiksmams.

VENGTI – techninės dalies nepaisymo

Techninė dalis – svarbi nuo pat projekto pradžios, ir kuo greičiau ji bus paruošta, tuo geriau projektui. Šiuo atveju reikėtų atidžiai pasirinkti sistemos šabloną – įvertinkite, ar jis turi technines galimybes įgyvendinti visus jūsų tikslus, ar turinio valdymo sistema turi visas reikiamas funkcijas. Kuo vėliau užtikrinsite techninės dalies funkcionalumą, tuo brangiau tai gali kainuoti vėliau.

VENGTI – turinio vardan turinio

Būtų klaidinga tikėti, kad SEO esmė – kuo didesnis turinio kiekis ir raktažodžių panaudojimas turinyje. Taip nėra, nes SEO prioritetas – nauda. Jei turinio kiekis – per didelis ir vartotojui trukdo pasiekti prekes ar kitas svarbias vietas – nukentės rezultatai.

Google jau atpažįsta, kai yra manipuliuojama raktažodžių kiekiu, ir vartotojai pastebi nenatūralų tekstą.

SEO content and keywords.

VENGTI – pigios, išorinės nuorodos vardan kiekio

Išorinės nuorodos – tai kitų svetainių pridėtos nuorodos (angl. hyperlink), vedančios į jūsų svetainę. Dažniausiai kitos svetainės prideda tokias nuorodas kurdamos turinį (pavyzdžiui, straipsnį) kokia nors tema.

Nuorodos – labai naudingos SEO reitingavimui. Kuo daugiau nuorodų nukreips į jūsų svetainę ir kuo kokybiškesnės jos bus – tuo SEO rezultatai bus geresni. Tačiau jei nuorodos – žemos kokybės, galima tikėtis vieno iš dviejų scenarijų:

  1. Google taisyklės yra prieš nuorodų pirkimą, todėl SEO rezultatai gali smukti.
  2. Nusipirkus daug pigių nuorodų galite negauti jokio rezultato, nes Google taip pat gali ignoruoti tokias nuorodas.

VENGTI – kitų pasenusių SEO taktikų, kurias Google draudžia

Raktažodžių pernaudojimas turinyje. Vartokite su saiku ir natūraliai.

Teksto slėpimas puslapiuose. Pavyzdžiui: raktažodžių užrašymas baltu šriftu ant balto fono. Google lengvai atpažįsta tokias manipuliacijas, o naudos iš to nebus jokiu atveju, kadangi užslėpti raktažodžiai neturi vertės tekstui. Jei negalite tiksliai panaudoti raktažodžių – geriau priveskite prie jų kontekstiškai. Google supras mintį.

Turinio vagystės iš kitų svetainių. Tik laiko klausimas, kada nuo to nukentėtų svetainė. Turinys turi būti unikalus.

Aklas turinio rašymas su dirbtinio intelekto įrankiais, tokiais kaip ChatGPT. Aklas pasitikėjimas neatneš rezultatų dėl šių priežasčių:

  1. tokį turinį nesunku atskirti tiek paieškos sistemose, tiek kitur, kur jis matomas;
  2. dirbtinis intelektas dar nėra tiek ištobulėjęs, kad perteiktų realią vartotojo patirtį.

Pats dirbtinio intelekto vartojimas – skatinamas, bet labiau įkvėpimui ir pavyzdžiams. Į šiuos įrankius naudingiau būtų žiūrėti kaip į pagalbininkus jūsų darbams.

Konkurentų atakavimas negatyviais SEO signalais. Pavyzdžiui, pigios ir žemos kokybės nuorodos. Tai – neetiška ir gali atsisukti prieš jus.

Outdated SEO strategies prohibited by Google.

Pagrindiniai sėkmingo SEO principai

Vien patarimai, ko nedaryti, nesudarys pilno vaizdo, ką reikėtų daryti, kad jūsų e. parduotuvė pasiektų gerus SEO rezultatus, tiesa? Tad aptarkime konkrečias praktikas, kurios veikia.

Veikianti SEO taktika #1 – stiprus techninis pamatas

Savo e. parduotuvei užtikrinsite stiprų techninį pamatą pasirūpinę šiomis sudedamosiomis dalimis:

  • Skirtingiems įrenginiams pritaikyta svetaine. Su interaktyviu dizainu, pritaikytu telefonui, planšetei, kompiuteriui. Vartotojams turi būti patogu matyti visus elementus ir apsipirkti.
  • SSL sertifikatu. Svetainės adreso pradžioje rašomas „HTTPS“. Jei gale yra „S“ raidė, tai reiškia, kad turite sertifikatą.
  • Pilnavertės indeksacijos ir svetainės nuskaitymo galimybėmis. Tam prireiktų programuotojo arba išmanančio specialisto, kuris patikrintų, ar Google paieškoje matomi puslapiai.
  • Užsikrovimo greičiu. Šiuo atveju padės greitas serveris, lengvos, bet naudingos nuotraukos. Programinio kodo pertekliai gali lėtinti svetainę.
  • SEO draugiška URL struktūra. Svetainės adresai – aiškūs, ne per ilgi, ne per trumpi. Nenaudokite neaiškių simbolių, visada išlaikykite adresus statinius ir nesikeičiančius.
  • Turinio unikalumu. Turinys neturi dubliuotis, puslapiai svetainėje turėtų būti vienodi, bet skirtingais adresais arba bent jau turėti programines žymas, kurios atskirtų šiuos puslapius.
The technical SEO aspects for an e-shop.

Veikianti SEO taktika #2 – asortimento tobulinimas

Aktualios prekės, prekių gausa bei įvairovė ir didelis kategorijų kiekis užtikrins vertę vartotojui, o tai teigiamai atsilieps ir jūsų e. parduotuvės SEO reitingavimui.

Veikianti SEO taktika #3 – detaliai suplanuotas kategorijų medis

Venkite vienodos vertės kategorijų. Užtikrinkite logišką eigą, tinkamus raktažodžius. Pavyzdžiui, jei bandote reitinguoti abi kategorijas su tuo pačiu raktažodžiu, nei vienas neužsireitinguos, nes Google nežinos, kuri kategorija – pagrindinė.

Per daug plačias kategorijas išskaidykite į siauresnes. Arba, jei kategorija per daug siaura, joje mažai prekių ir nėra paklausos – galite ją įdėti į kitą kategoriją. Pavyzdžiui, turite kategorijas „mobilūs telefonai“ ir „mobiliųjų telefonų priedai“. Jei joms atskirai nėra paklausos ar joms priskiriama mažai produktų – galima apjungti į vieną kategoriją.

Ne visas kategorijas būtina rodyti pagrindiniame meniu. Meniu yra ribotas ir, jei nenorėsite jo apkrauti, viskas gerai. Į neatvaizduotą kategoriją vartotojus galima nukreipti iš kitų puslapių su nuoroda.

SEO tips for planning your e-shop categories.

Veikianti SEO taktika #4 – kategorijų optimizacija

Pateikite skirtingus pavadinimus vartotojams ir Google paieškai. Tie vartotojai, kurie jau naršo jūsų svetainėje, jau susipažino su jūsų sritimi, žino, kokio produkto tikėtis, todėl tokiems vartotojams užteks labai trumpai įvardinti kategorijas, pavyzdžiui „žaislai“ arba „žaislai vaikams“. Tačiau žmonės, kurie ieško Google ir nežino, kurią parduotuvę pasirinks, turėtų matyti platesnį pavadinimą – padarykite jį aiškesnį ir išsiskiriantį iš konkurentų.

Išnaudokite tiek populiariuosius trumpus raktažodžius, tiek ilgus. Jei turite pagrindinį raktažodį, nepamirškite ir antrinių, kurie būtų mažiau konkurencingi. Pavyzdžiui, „žaislai“ ir „žaislai vaikams“ – antrasis užsireitinguoja pirmas, o pagrindinis įsitvirtins su laiku, užsiauginus svetainės autoritetą.

Pritaikykite vartotojų patirtį gerinančius elementus. Šiuo atveju pravers patogi navigacija, filtrai, atsiliepimai ir t. t.

Veikianti SEO taktika #5 – produktų ir nuotraukų optimizacija

Užtikrinkite informatyvius, naudingus ir unikalius produktų aprašymus. Dažna klaida: kopijuojami aprašymai iš tiekėjų ir kitų svetainių. Google vertina unikalų turinį. Jei aprašymas jau yra kitoje svetainėje – rizikuojate rezultatais. Jei turite didelį asortimentą, ir per daug kainuotų viską perrašyti – galima pridėti papildomą tekstą, kad sudaryti pridėtinę vertę.

Taip pat produktų ir nuotraukų optimizaciją galite atlikti naudodami unikalias nuotraukas ir jų kodinius aprašymus (angl. ALT texts) bei pateikdami panašių prekių pasiūlymus.

SEO product and image optimisation.

Veikianti SEO taktika #6 – tinklaraštis (blogo įrašai)

Kurdami informacinį turinį su jūsų sritimi susijusiomis temomis galite auginti tematinį autoritetą, pateikti tiesioginius atsakymus apie savo verslą bei integruoti savo produktus straipsniuose. Kai kurios turinio valdymo sistemos (pavyzdžiui, Shopify) turi šią funkciją.

Veikianti SEO taktika #7 – struktūrizuoti duomenys (angl. schema mark-up)

  • Produktų specifikacijos atvaizdavimas paieškoje.
  • Produktų kainos ir įvertinimo atvaizdavimas.
  • Dažniausiai užduodamų klausimų atvaizdavimas.

Jei konkurentai to nedaro – taip galite išsiskirti ir suteikti visą reikiamą informaciją potencialiems klientams.

Display of e-shop products.

Veikianti SEO taktika #8 – vartotojų patirties gerinimas

  • Pateikite atsiliepimus.
  • Pridėkite filtrus ir rūšiavimą.
  • Suteikite galimybę sklandžiai apsipirkti („dėti į krepšelį“, „prekės nėra“ ir t. t.).
  • Atvaizduokite auditorijai tinkamas nuolaidas.
  • Pridėkite ir testuokite pardavimus skatinančius elementus.

Veikianti SEO taktika #9 – natūralus išorinių nuorodų tinklas

  • Rinkitės vertę turinčius portalus. Išorinės nuorodos veikia kaip rekomendacijos bei atspindi, kaip kitos svetainės jus vertina. Jos taip pat demonstruoja, kokios kokybės svetainės jus vertina bei koks jų kiekis.
  • Rašykite natūraliai ir naudingai atrodančius straipsnius.
  • Puslapius, į kuriuos vesite nuorodomis, pasirinkite tikslingai.
External links for SEO optimisation.

Apibendrinimas

Trumpai tariant, jei norite, kad jūsų verslas būtų matomas Google paieškos rezultatuose – jūsų prioritetas turėtų būti vartotojo patogumas. Tikime, kad patarimai šiame blogo įraše jums padės pritaikyti savo e. parduotuvę Google algoritmui ir sėkmingai augti!

Daugiau naudingų webinarų įvairiomis e. komercijai aktualiomis temomis rasite Paysera Youtube paskyroje.