Visos kategorijos
Visuomenė

Dirbtinis intelektas (DI), mokėjimai ir finansinių technologijų ateitis

AI, payments, and the future of fintechs
Birželio mėnesį Amsterdame vykusioje „Money 20/20“ konferencijoje Paysera LT, UAB generalinis direktorius Marijus Plančiūnas ir generalinio direktoriaus pavaduotoja Justina Šidlauskienė pažvelgė į finansinių technologijų ateitį. Jie grįžo su ypač vertingomis įžvalgomis apie artėjančias tendencijas ir dirbtinio intelekto įtaką šiai sparčiai besivystančiai pramonei. Šiame įraše dalijamės šiomis įžvalgomis, tikėdamiesi, kad jos bus naudingos visiems, besidomintiems finansinių technologijų perspektyvomis.

„Money 20/20 Amsterdam“ konferencija – apie ką ji?

Money 20/20 Amsterdam“ buvo kur kas daugiau nei eilinis tinklaveikos renginys. Tai buvo vieta, kurioje finansinių technologijų pramonės ekspertai iš visos Europos susirinko aptarti šio sektoriaus ateitį. Paysera, viena iš pirmaujančių finansinių technologijų įmonių Baltijos šalyse ir reikšminga žaidėja pasaulinėje rinkoje, dalyvavo renginyje kartu su septyniomis kitomis Lietuvos finansinių technologijų įmonėmis.

Renginyje buvo aptarta daugybė temų, tačiau viena iš jų ypač išsiskyrė: dirbtinio intelekto poveikis finansų technologijoms, prekybai, mokėjimams ir kitoms susijusioms sritims.

Lithuanian fintech companies at the Money 20/20 Amsterdam conference.

Kaip DI paveiks finansines technologijas?

Paysera generalinio direktoriaus pavaduotoja Justina Šidlauskienė pabrėžė, kad dirbtinis intelektas pakels kelias finansinių technologijų sritis į naują lygmenį. Tai apims labiau personalizuotų bei saugesnių mokėjimo technologijų kūrimą, taip pat pažangesnį sukčiavimo atvejų aptikimą.

Štai keletas konkrečių pavyzdžių, kaip ateitis galėtų atrodyti:

  • Intelektualūs finansų asistentai. Šios pažangios DI sistemos gali valdyti jūsų finansinius reikalus, automatizuodamos bankines operacijas ir komunikaciją, daugiausia per DI sąveikas.
  • Išankstinė poreikių analizė. DI ne vien reaguos į klientų užklausas, bet ir numatys jų poreikius dar prieš klientams juos išreiškiant.
  • Pažangi sukčiavimo prevencija. DI jau yra efektyvus ir ekonomiškas sprendimas kovai su pinigų plovimu (AML) ir klientų pažinimo (KYC) procesams. Įmonės naudoja DI suklastotų tapatybės dokumentų ir įtartinų operacijų aptikimui, taip siekdamos apsaugoti klientus ir stiprinti jų pasitikėjimą.

Tai tik keletas pavyzdžių. Norėdami sužinoti daugiau apie tai, kaip DI paveiks finansines technologijas, įskaitant konkrečias sritis, naudas ir iššūkius, perskaitykite išsamų Justinos straipsnį LinkedIn platformoje.

AI-generated image of AI-powered bots handling financial operations.

O kaip dėl rizikos?

Tiesa ta, kad dirbtinis intelektas (DI) yra nepaprastai naudingas įrankis, ypač finansinių technologijų sektoriuje, kur įmonės nuolat siekia inovacijų ir tobulėjimo. Tačiau, kaip ir bet kuri revoliucinė technologija, DI atneša tiek galimybių, tiek iššūkių.

„Money 20/20" renginio Amsterdame metu ekspertai išskyrė keletą pagrindinių iššūkių: potencialų darbo vietų praradimą dėl automatizavimo, neatidėliotiną poreikį gerinti DI raštingumą, problemas, susijusias su duomenų tikslumu, etines dilemas, infrastruktūros poreikius bei kruopštaus DI įgyvendinimo strategijų planavimo būtinybę.

Paysera jau daugiau nei metus aktyviai sprendžia šiuos iššūkius. Nuolat organizuojame mokymus įvairių skyrių darbuotojams, dalinamės žiniomis ir suteikiame įrankius tęstiniam mokymuisi. Mūsų mokymo programos apima platų temų spektrą ir įvairius požiūrius į DI naudojimą: nuo patarimų, kaip jį pritaikyti kasdienėms užduotims, iki etiško ir saugaus naudojimo principų.

Ar šis požiūris pasirodė veiksmingas? Neabejotinai taip. Pastebėjome ženkliai išaugusį produktyvumą ir pagerėjusią darbuotojų motyvaciją, kurią lėmė mūsų puoselėjama palaikanti ir bendradarbiavimu grįsta darbo kultūra. Mūsų darbuotojai suvokia, kad DI nuolat vystosi, ir mes visi galime mokytis vieni iš kitų.

Pasinaudokite DI privalumais

DI nėra tik ateities galimybė. Jis jau egzistuoja ir įrodo esąs esminiu šiandieninės verslo aplinkos komponentu.

Šį blogo įrašą norėtume užbaigti Paysera generalinio direktoriaus pavaduotojos Justinos Šidlauskienės citata:
„Žvelgiant į priekį, akivaizdu, kad DI vaidins pagrindinį vaidmenį formuojant finansų ateitį. Nuo klientų patirties gerinimo iki saugumo priemonių stiprinimo, DI poveikis bus platus. Tačiau sėkmė priklausys nuo strateginio įgyvendinimo, etinių aspektų ir įsipareigojimo nuolat mokytis bei prisitaikyti“.

Susiję straipsniai

#
Visuomenė

Trumpa Lietuvos fintech istorija

16-ojo Paysera gimtadienio proga įmonės generalinis direktorius Vytenis Morkūnas apžvelgia trumpą, bet turtingą Lietuvos fintech istoriją. Nuo pirmųjų mokėjimo kortelių iki prekybos fiziniu auksu – visa tai telpa į mažiau nei 30 nepriklausomos Lietuvos metų.

#
Visuomenė

Ar Paysera yra bankas?

Mes dažnai sulaukiame klausimo, ar Paysera yra bankas. Galėtume pateikti trumpą atsakymą „taip“ arba „ne“, tačiau norime jums išsamiau papasakoti, kodėl Paysera nėra bankas ir kuo ji išsiskiria finansų rinkoje, todėl pradėkime!

#
Visuomenė

Karjeros galimybės su Paysera: Marijaus sėkmės istorija

„Darbo vieta yra tokia, kokią ją patys sukuriate“ – šis pasakymas geriausiai apibūdina darbą Paysera. Netikite? Tada leiskite jums pristatyti Marijų Plančiūną – vieną iš mūsų žvaigždžių, neseniai paaukštintą iki Paysera generalinio direktoriaus pavaduotojo. Pasiruošę sužinoti, kodėl verta pradėti savo karjerą Paysera?

Nuotrauka: DELFI