Visos kategorijos
Asmeniniai finansai

Kaip sekti išlaidas ir sutaupyti pinigų?

How to track your expenses and save money?
Visi turime finansinių tikslų – įsigyti nuosavus namus, pakeliauti po pasaulį ar tiesiog užsitikrinti finansinį saugumą nenumatytiems atvejams. Kelias link šių tikslų įgyvendinimo gali atrodyti ilgas ir sudėtingas, tačiau išmokę efektyviai sekti išlaidas ir strategiškai planuoti biudžetą, galite žengti milžinišką žingsnį į priekį. Nustebsite sužinoję, kiek daug papildomų lėšų galite sutaupyti, tiesiog įdiegę keletą paprastų, bet veiksmingų įpročių savo kasdieniame gyvenime. Šiame blogo įraše pateiksime vertingų patarimų, kurie padės jums žengti pirmuosius žingsnius!

1 žingsnis. Apskaičiuokite visas mėnesio pajamas

Pirmiausia, apskaičiuokite visas mėnesio pajamas. Užsirašykite tikslią pinigų sumą, kurią gaunate kiekvieną mėnesį iš įvairių šaltinių, tokių kaip darbas pagal sutartį, laisvai samdomas darbas, investicijos ar jūsų verslas. Nepamirškite įtraukti ir vienkartinių pajamų, pavyzdžiui, dovanų ar paveldėjimų. Svarbu viską nurodyti sąžiningai, kad užtikrintumėte biudžeto tikslumą.

Steps to follow to save more money.

2 žingsnis. Apskaičiuokite savo išlaidas

Žinodami tikslias mėnesio pajamas, nepamirškite, kad tai yra jūsų išlaidų limitas mėnesiui. Svarbu ne tik neviršyti šio limito, bet ir stengtis kuo daugiau sutaupyti.

Kitas žingsnis – apskaičiuokite savo išlaidas, tiek fiksuotas, tiek kintamas, pavyzdžiui:

  • būsto nuoma, paskola ir komunaliniai mokesčiai;
  • pramogos ir laisvalaikis;
  • drabužiai ir avalynė;
  • draudimo įmokos;
  • prenumeratos ir narystės;
  • maisto produktai;
  • kitos išlaidos.

Jei įprastai atsiskaitote mokėjimo kortele arba naudojatės elektronine bankininkyste, galite nesunkiai sekti savo išlaidas mažiau nuspėjamoms prekėms, tokioms kaip maistas, tiesiog peržiūrėdami sąskaitos išrašus. Jei mokate grynaisiais ir saugote kvitus, panaudokite juos išlaidų skaičiavimui.

Jei nei vienas iš šių variantų jums netinka, pabandykite įvertinti savo išlaidas. Ilgainiui jūsų asmeninis biudžetas padės geriau suprasti jūsų išlaidų įpročius.

Apskaičiavę visas mėnesio išlaidas, atimkite jas iš gaunamų pajamų. Geriausia, jei pajamų ir išlaidų skirtumas yra teigiamas. Jei rezultatas neigiamas, nesijaudinkite – vėliau šiame blogo įraše pateiksime keletą naudingų patarimų, kaip pagerinti savo finansinę padėtį.

3 žingsnis. Suskirstykite savo išlaidas į kategorijas

Nustačius bendrą išlaidų dydį ir jų santykį su pajamomis, laikas apsvarstyti, kurias išlaidas galite sumažinti. Pirmiausia reikėtų atskirti būtinąsias ir nebūtinąsias išlaidas. Suskirstymas į kelias kategorijas padės tai padaryti paprastai ir efektyviai:

  • Būtiniausios išlaidos: maisto produktai, būstas, komunalinės paslaugos, sveikatos priežiūra.
  • Nebūtiniausios išlaidos: restoranai, kelionės, pomėgiai, nebūtini pirkiniai.
  • Skolos: būsto ir kitos paskolos.
  • Santaupos: nenumatytiems atvejams, didesniems pirkiniams, pensijai.

Išlaidų kategorijų analizė padeda suprasti, kur ir kiek išleidžiate pinigų kiekvienoje srityje. Pagrindinis tikslas – kuo labiau sumažinti nebūtinąsias išlaidas, kad galėtumėte daugiau sutaupyti. Būtiniausių išlaidų dažniausiai koreguoti nereikia, nebent atsirastų galimybių sutaupyti perkant maisto produktus su nuolaidomis, gaunant palankesnes būsto paskolos palūkanas ir pan. Konkrečios taupymo strategijos priklauso nuo individualios situacijos.

4 žingsnis. Automatizuokite išlaidų sekimą

Pinigų taupymas ir išlaidų sekimas neturėtų atimti daug brangaus laiko. Yra daug būdų, kaip šį procesą padaryti greitesniu ir paprastesniu pasitelkiant automatizavimą.

Išlaidų sekimui galite naudotis specialiai tam sukurtomis programėlėmis arba susikurti nesudėtingą skaičiuoklę Microsoft Excel programoje. Rinkitės sau patogiausią ir tinkamiausią būdą!

Automating expense tracking can make personal finance management easier.

5 žingsnis. Reguliariai sekite ir analizuokite išlaidas bei biudžetą

Dabar, kai jau turite visą reikiamą informaciją, žinote išlaidų kategorijas ir tinkamus įrankius, esate pasirengę pradėti nuoseklų savo išlaidų sekimą ir analizavimą.

Galite nustatyti grafiką, kaip dažnai peržiūrėsite savo finansus, tačiau rekomenduojame tai daryti bent kartą per savaitę arba kas kelias savaites. Reguliariai tikrinkite, ar jūsų faktinės išlaidos atitinka numatytą biudžetą, ir atidžiai stebėkite pinigų srautus.

6 žingsnis. Prireikus koreguokite biudžetą

Atlikę išsamią savo išlaidų analizę, imkitės veiksmų keisti išlaidų įpročius. Sumažinkite nebūtinas išlaidas, nustatykite limitus ir suteikite prioritetą svarbioms išlaidoms. Vizualus išlaidų atvaizdavimas padės lengviau sekti pinigų srautus ir sutaupyti daugiau, išvengiant spontaniškų ir emocinių pirkinių. Atminkite, kad nuoseklumas yra sėkmės raktas – nuolat sekite savo išlaidas ir reguliariai atlikite reikiamas korekcijas, kad išlaikytumėte finansinę pusiausvyrą ir pasiektumėte užsibrėžtus taupymo tikslus.

Adjusting personal spending budget to save more money.

Ką daryti, jei išlaidos viršija pajamas?

Pirmiausia svarbu nustatyti pagrindines priežastis, kodėl jūsų išlaidos yra didesnės nei gaunamos pajamos. Tam pravartu suskirstyti išlaidas į kategorijas, kas padės geriau suprasti situaciją. Galbūt pernelyg daug lėšų skiriate nebūtiniems pirkiniams ar paslaugoms? Tokiu atveju verta pakoreguoti išlaidų įpročius.

Jei labiau sumažinti išlaidų nebegalite, apsvarstykite galimybę susirasti papildomų pajamų šaltinių. Žinoma, tai priklausys nuo jūsų individualių aplinkybių, tačiau galbūt galite paprašyti darbdavio pakelti atlyginimą, susirasti antrą darbą ar imtis individualios veiklos.

Svarbu išlikti nuosekliems ir neprarasti teigiamo nusiteikimo. Taikydami tinkamą požiūrį bei strategijas, ilgainiui tikrai pajėgsite sumažinti išlaidas ir padidinti santaupas.

Susiję straipsniai

#
Asmeniniai finansai

Mitai prieš tikrovę: visa tiesa apie investavimą

Investavimas dažnai suprantamas klaidingai. Kai kurie jį laiko įtartinai pelninga finansine schema, kiti jį prilygina azartiniams lošimams. Tokie klaidingi įsitikinimai gali atgrasyti daugelį nuo perspektyvių finansinių galimybių, tačiau investavimas nėra toks bauginantis ar rizikingas, kaip gali atrodyti. Išsklaidykime šiuos mitus, kad geriau suprastumėte investavimo esmę!

#
Asmeniniai finansai

Kaip sutaupyti pinigų ruošiantis atgal į mokyklą?

Ak taip, mokslo metai grįžo. Ir kartu atsivedė mokslų metų išlaidas. Bet nesijaudinkit! Mes suprantame, kad įsigyti visas reikiamas mokyklines prekes neišleidžiant milžiniškų pinigų nėra taip lengva. Kiekvienais metais su tuo tenka susidurti visiems tėveliams.

#
Asmeniniai finansai

10+ priežasčių, kodėl verta naudotis Paysera

Ar prisimenate, pagal kokius kriterijus pasirinkote savo pirmąjį banką? Jį naudojo jūsų tėvai? O gal kortelę nemokamai gavote mokykloje? Bet ar tai tikrai galima laikyti pasirinkimu? Kviečiame pažvelgti į 10 dažniausių priežasčių, dėl kurių žmonės atsidaro Paysera sąskaitą