Visos kategorijos
Verslui

6 paprasti žingsniai pereinant prie kasos pajamų apskaitos skaitmenizacijos

How to prepare for VMI i.EKA changes
Artėjant 2025 m. gegužės 1 d., laikas prekybininkams, parduodantiems savo prekes fizinėse vietose, pasiruošti jaudinančiam pokyčiui – perėjimui nuo kasos žurnalų prie skaitmenizuotų sprendimų! Šis pokytis gali pasirodyti sudėtingas, tačiau iš tiesų jis atneš daugiau paprastumo ir skaidrumo Jūsų verslui. Pamirškite apie kalnus popierinio darbo – su skaitmenizuota kasos pajamų apskaita mokesčių administravimas taps lengvas ir greitas. Ir mes esame pasiruošę padėti Jums kiekviename žingsnyje!

Kodėl vykdomi kasų pokyčiai?

Jei turite fizinę parduotuvę Lietuvoje, iki 2025 m. gegužės 1 d. turėsite skaitmenizuoti kasos pajamų apskaitą. Šis sprendimas leis Lietuvos Valstybinei mokesčių inspekcijai (VMI) efektyviau stebėti mokesčius ir sumažinti administracinę naštą prekybininkams.

Kuo šie pokyčiai naudingi?

Jei parduodate prekes fizinėse parduotuvėse, tikriausiai žinote, kiek laiko ir pastangų reikalauja dienos Z ataskaitų kūrimas ir jų patikrinimas, taip pat popierinių žurnalų pildymas ir saugojimas 10 metų. Skaitmenizacija – tai modernus sprendimas, kuris padės Jums supaprastinti šiuos procesus ir sutaupyti brangaus laiko. Jis automatiškai siunčia visus reikalingus mokesčių duomenis Lietuvos Valstybinei mokesčių inspekcijai (VMI) per i.EKA posistemį. Svarbu paminėti, kad perduodama tik būtina mokesčių informacija, t. y. Jūsų klientų duomenys nėra siunčiami tretiesiems asmenims.

Dabar panagrinėkime žingsnius, kuriuos turite atlikti, kad sklandžiai pereitumėte prie kasų pajamų skaitmenizacijos.

1 žingsnis. Apibrėžkite savo verslo poreikius kasos aparatui

Pirmiausia, svarbu suprasti savo verslo poreikius. Šiame procese gali padėti daugybė sprendimų ir jų tiekėjų. Prieš pradedant nagrinėti galimybes, užduokite sau šiuos klausimus:
  • Koks Jūsų verslas? Ar valdote jaukią parduotuvėlę, ar didesnį parduotuvių tinklą? Ar turite pakankamai vietos sunkiai įrangai, ar norėtumėte rinktis lengvesnį ir greitesnį sprendimą?
  • Kokių funkcijų Jums reikia? Ar Jums svarbu sekti atsargas? Galbūt reikia nuolaidų sistemos? Ar norite priimti skaitmeninius mokėjimus?
  • Koks Jūsų biudžetas? Įvertinkite, kiek esate pasiruošę investuoti.
  • Lankstumas ir verslo augimas. Įvertinkite, ar galimas Jūsų įmonės augimas ir atsižvelkite į su augumi susijusius poreikius. Taip pat rekomenduojame atsižvelgti į tai, ar naujas kasos aparatas galėtų būtų lengvai pritaikomas Jūsų įmonės procesams be didelių pridėtinių išlaidų.
Naujos kasos pasirinkimas pagal verslo poreikius.

2 žingsnis. Susipažinkite su skirtingomis galimybėmis

Šiuo atveju galite rinktis iš dviejų tipų kasos aparatų: kasos aparato su saugos moduliu arba virtualios kasos (virtualiai fiskalizacijai). Kiekvienas variantas turi privalumų:

Kasos aparatas su saugos moduliu:

  • Veikia ir be interneto ryšio. Duomenys siunčiami bent kartą per 24 valandas, o techninių trikdžių atveju – ne vėliau kaip kartą per 72 valandas.
  • Šiuo metu galima rinktis iš 25 modelių.
  • Kvitas išduodamas tik po to, kai prekybininkas prisijungia prie saugos modulio.

Virtuali kasa (virtuali fiskalizacija):

  • Reikalauja pastovaus interneto ryšio, nes visi duomenys siunčiami automatiškai realiu laiku.
  • Šiuo metu galima rinktis iš 7 modelių.
  • Kvito duomenys siunčiami tiesiogiai į i.EKA posistemį operacijos metu. 
Virtualios kasos ir kasos su saugos moduliu palyginimas.

3 žingsnis. Pasirinkite Jums tinkamiausią kasos aparatą ir tiekėją

Renkantis kasos aparatą svarbu atsižvelgti į individualius Jūsų verslo poreikius ir biudžetą. Jei ieškote lengvo, lankstaus ir mobiliems įrenginiams pritaikyto sprendimo, rekomenduojame apsvarstyti virtualią kasą. Jei pirmenybę teikiate tradiciniam variantui, kuris mažiau priklauso nuo interneto ryšio, Jums gali labiau tikti kasos aparatas su integruotu saugos moduliu.

Apsisprendę dėl Jums tinkamiausio tipo, atidžiai palyginkite skirtingų tiekėjų pasiūlymus, perskaitykite klientų atsiliepimus ir, jei pasirinkote virtualią kasą, būtinai išbandykite demonstracinę versiją.

Jei svarstote virtualios kasos variantą, rekomenduojame išbandyti Paysera POS. Užpildykite trumpą anketą, ir mes su jumis susisieksime aptarti Jūsų poreikių.

Į ką reikėtų atsižvelgti renkantis naują kasų sistemą?

4 žingsnis. Suplanuokite diegimą

  • Vieta. Jei pasirinksite kasos aparatą su saugos moduliu, turėsite jam rasti erdvesnę vietą. Jei pasirinksite virtualios kasos sprendimą, pavyzdžiui, Paysera POS, vietos Jums reikės tik kortelių terminalui ir nešiojamajam, planšetiniam kompiuteriui ar išmaniajam telefonui.
  • Interneto ryšys. Nepriklausomai nuo pasirinktos sistemos, labai svarbu užtikrinti stabilų interneto ryšį. Rekomenduojame susisiekti su savo interneto tiekėju ir aptarti Jūsų poreikius, kad išvengtumėte nesklandumų ateityje.
Pasiruošimas naujai kasų sistemai.

5 žingsnis. Apmokykite savo darbuotojus

Pasirūpinkite, kad Jūsų darbuotojai būtų tinkamai pasiruošę dirbti su nauja sistema. Prieš diegdami naująją kasą, skirkite pakankamai laiko jų apmokymams. Tai padės išvengti nesklandumų ir užtikrins sklandų perėjimą.

Štai keletas efektyvių būdų, kaip organizuoti mokymus:

  • Praktinis pristatymas. Jei gerai išmanote naująją sistemą arba pažįstate ką nors, kas ją puikiai išmano, surenkite darbuotojams praktinį pristatymą. Leiskite jiems patiems išbandyti sistemą ir užduoti rūpimus klausimus.

  • Mokomieji vaizdo įrašai. Internete galite rasti daug mokomųjų vaizdo įrašų, tačiau informatyviausias ir patikimiausias instrukcijas greičiausiai gausite tiesiogiai iš tiekėjo. Pavyzdžiui, mes parengėme informatyvų blogo įrašą apie tai, kaip pradėti naudotis Paysera POS virtualia kasa ir visada mielai padėsime Jums asmeniškai.
Kaip apmokyti darbuotojus naudotis nauja kasos sistema?

6 žingsnis. Išbandykite sistemą

Prieš pradedant aptarnauti klientus naudojantis nauja įranga, labai svarbu kruopščiai išbandyti kasos sistemą ir įsitikinti jos sklandžiu veikimu. Tai padės išvengti klaidų ir užtikrins geriausią klientų aptarnavimo patirtį.

Sistemos testavimo gairės:

  • Funkcionalumo patikra. Pabandykite nuskenuoti prekes, atlikti mokėjimus ir atspausdinti kvitus.
  • Ataskaitų patikra. Įsitikinkite, kad sistema tiksliai generuoja pardavimų ir atsargų ataskaitas.
  • Ryšio patikra. Patikrinkite, ar Jūsų sistema išlieka prisijungusi prie interneto, ypač jei ji veikia debesijos pagrindu.

Štai ir viskas!

Visai nesunku, tiesa? Su patikimu sprendimu ir tiekėju, tokiu kaip Paysera POS, Jums nereikės rūpintis daugeliu dalykų. Mes pasirūpinsime ne tik techniniais aspektais, bet ir suteiksime visapusišką pagalbą, kad galėtumėte sutelkti dėmesį į tai, kas išties svarbu – Jūsų verslą. Susisiekite su mumis jau šiandien, ir mes padėsime žengti į priekį, nesvarbu, kuriame etape šiuo metu esate.

#
Verslui

Kas yra Paysera POS virtuali kasa ir kuo ji naudinga jūsų verslui?

Pamirškite apie visą sunkią kasos įrangą fiziniuose prekybos taškuose – mes jums siūlome patogesnę, lankstesnę ir jau daugelio pamėgtą Paysera POS virtualios kasos sistemą. Šiame blogo įraše sužinosite, kuo ypatinga Paysera POS virtuali kasa bei kokius planus ir privalumus siūlome jūsų verslui!

#
Verslui

Kaip pradėti naudotis Paysera POS virtualia kasa?

Nusprendėte išbandyti Paysera POS, bet nežinote nuo ko pradėti? Paruošėme jums išsamias ir lengvai suprantamas instrukcijas, kurios padės greitai ir sklandžiai naudotis sistema. Taip pat aptarsime ir pagrindines funkcijas bei pasidalinsime patarimais, kaip jas optimaliai išnaudoti jūsų prekybos sėkmei užtikrinti.

#
Verslui

Skirtumai tarp POS sistemos ir POS terminalo

Suprasti, kuo skiriasi POS sistema ir POS terminalas, gali būti sunku, ypač kai šie terminai dažnai vartojami kaip sinonimai. Kad būtų lengviau, trumpai paaiškinsime, kas yra kiekvienas iš jų ir kuo jie skiriasi. Tai padės Jums užtikrintai pasirinkti tinkamą įrangą savo verslui.